DZISIAJ SIĘ DOWIEDZIAŁEM, że do barwienia jogurtów, ale także innych produktów spożywczych, używa się substancji wytwarzanej z pewnego gatunku robaka.
U większości amatorów jogurtów może to wywołać szok, albowiem piękny karminowy kolor ich przysmaków uzyskuje się poprzez dodanie do nich substancji zwanej koszenilą, uzyskiwanej z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi.
Pluskwiak ten zamieszkuje część tropikalną Ameryki Południowej oraz Meksyku i żyje na kaktusach z rodzaju opuncji. W celu odstraszenia drapieżników produkuje on ciemnoczerwony barwnik zwany kwasem karminowym w przemyśle spożywczym i kosmetycznym znany pod nazwą koszenila. W procesie produkcji koszenilę pozyskuje się z wysuszonych, zmielonych owadów oraz ich jaj.
Koszenila jako jeden z nielicznych naturalnych barwników rozpuszcza się w wodzie. Jednocześnie bardziej niż niektóre syntetyczne barwniki jest odporna na działanie podwyższonych temperatur, utlenianie i długotrwały wpływ światła. Dzięki tym właściwościom jest tak bardzo pożądana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym.
Jak wykazały badania koszenila nie jest toksyczna ani nie posiada właściwości rakotwórczych. Zanieczyszczenia zawarte w ekstrakcie koszenili mogą jednak, w nielicznych przypadkach, powodować reakcje alergiczne bądź wstrząs anafilaktyczny. Z racji swego pochodzenia koszenila jest nieodpowiednia dla diety wegetarian oraz wegan. Poza przemysłem spożywczym (produkcja jogurtów, galaretek, sosów, polew etc.) znalazła także szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej jako dodatek do szamponów, cieni do powiek czy tuszów do rzęs.
Dodatkowe fakty:
- Do wyprodukowania 1 kilograma koszenili potrzeba około 155 tys. owadów
- W średniowiecznej Polsce koszenilę uzyskiwano z czerwca polskiego i stosowano powszechnie w procesie barwienia tkanin. Była ona jednocześnie bardzo ważnym towarem eksportowym Rzeczpospolitej Obojga Narodów
- W Ameryce jako barwnik koszenila stosowana była już za czasów Azteków i Majów i traktowana była jako towar luksusowy.
- Do Europy koszenila została sprowadzona także przez hiszpańskich konkwistadorów gdzie w niedługim czasie na giełdach towarowych jej wartość porównywalna była z wartością złota.
- Ze względu na bardzo wysokie koszty importu koszenili zza oceanu w XIX wieku owady sprowadzono na Wyspy Kanaryjskie gdzie hodowano je na masową skalę.
- Według różnych źródeł w 1868 roku z Wysp Kanaryjskich do Europy wyeksportowano ilość koszenili odpowiadającą liczbie około 420 miliardów owadów.
Odwiedź nas
Trochę więcej na ten temat + zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńhttp://forsal.pl/artykuly/534484,koszenila_czerwony_barwnik_spozywczy_z_gotowanych_owadow.html
http://www.fit-up.pl/?id=89&kat=2
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wiedziałam o tym, ale chyba wolałabym nie wiedzieć, jak one wyglądają :>
OdpowiedzUsuń