DZISIAJ SIĘ DOWIEDZIAŁEM, że paprykę chili dodaje się do farb stosowanych do malowania kadłubów łodzi w celu ochrony przed skorupiakami.
Papryczki chili zawierają składnik o nazwie capsaicinate denatonium, który odpowiada za ich piekielnie ostry i gorzki smak.
Naukowcy po przeprowadzeniu szeregu badań nad tą substancją doszli do wniosków, że przynosi on zadowalające i pożądane skutki w odstraszaniu zwierząt. Stosowana wcześniej w powłokach lakierniczych kadłubów statków i łodzi tributylocyna była związkiem silnie toksycznym dla organizmów wodnych. Zastąpienie jej capsaicinate denatonium przynosi ten sam skutek, nieprzylegania skorupiaków do kadłubów łodzi i statków, a zarazem wyeliminowanie skutków ubocznych dla fauny morskiej.
Ponadto składnik chili znalazł zastosowanie w weterynarii jako dodatek do szwów, którego gorzki i pikantny smak może zniechęcić zwierzęta do lizania ran i opóźnienia ich gojenia. Powszechnie stosuje się go również w produkcji powłok polimerowych kabli światłowodowych, skutecznie odstraszając gryzonie i zniechęcając ich do uszkadzania przewodów.
Źródło: 1 2
Odwiedź nas
0 komentarze:
Prześlij komentarz
Pamiętaj, że komentarze służą wyrażeniu opinii na temat zamieszczonych postów. Zachowaj szacunek do innych czytelników bloga. Spam i wulgarne treści będą usuwane.